Suomesta tuli itsenäinen valtio 6. joulukuuta 1917. Valtio syntyi suomalaisten omasta tahdosta ja pitkäjänteisen työn seurauksena. Vaikeista ajoista huolimatta suomalaiset ovat kohta sata vuotta rakentaneet omaa maataan ja päättäneet asioista yhdessä. Nyt suomalaiset vievät maansa uudelle vuosisadalle sisulla ja sydämellä.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi. Se vaalii Suomen vahvuuksia, kuten tasa-arvoa ja demokratiaa tarjoamalla suomalaisille ja Suomen ystäville monipuolista ja kansainvälistä ohjelmaa sekä Suomessa että maailmalla. Juhlavuosi antaa mahdollisuuden ymmärtää mennyttä, kokea vuosi yhdessä ja luoda suuntaa Suomen tulevaisuuteen.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Kasvotusten – Finland from 100 viewpoints

Kasvotusten – Finland from 100 viewpoints on 100-vuotiasta itsenäistä ja kulttuurillisesti rikasta Suomea juhliva valokuvakirja. Teos on 100:n henkilökuvan ja tarinan kokoelma, joka esittelee erilaisia näkökulmia liittyen Suomeen ja suomalaiseen identiteettiin kantasuomalaisten, maahanmuuttajien, pakolaisten, ulkosuomalaisten ja alkuperäiskansan edustajien äännillä.

Projektin kantavana ajatuksena on viesti itsenäisestä ja yhtenäisestä Suomesta, jolla on monet kasvot, ja jonka kansa tuntee yhteenkuuluvuutta moninaisesta etnisestä ja kulttuurillisesta alkuperästään huolimatta. Monikulttuurinen Suomi tunnustaa ja arvostaa erilaisuutta, nähden sen rikastuttavana elementtinä osana 2010-luvun Suomalaista identiteettiä.

kansi-mesenaatti

lada

“Harmittaa, että saamelaisuus unohdetaan vähän näissä Suomen itsenäisyyden juhlinnoissa, Suomi juhlii omaa maataan ja unohtaa alkuperäiskansansa. Se on iso asia, että näinkin pienessä maassa on alkuperäiskansa. Miksei ne voi juhlia sitä?” -Lada

adow

“Parasta Suomessa on turvallisuuden tunne. Koen, että pääasiassa suomalaiset on suvaitsevaisia ihmisiä. Haluaisin sanoa, että kun puhutaan ääri-Isis-ryhmistä, ei puhuta muslimeista. Muslimeja ei tulisi kaikkia leimata näiden terroritekojen takia.” -Adow

Taiteen henki

Sampo-konsernin kokoelmasta koottu Taiteen henki -näyttely on tuore silmäys tuttujen taiteilijoiden tuotantoon: näyttelyssä nähdään harvoin esillä olleita teoksia nimekkäiltä taiteilijoilta Akseli Gallen-Kallelasta Helene Schjerfbeckiin,Juhana Blomstedtista Leena Luostariseen.

Kattava kokoelma pitää sisällään noin 1000 teosta, joista näyttelyn kuraattorina toimiva taidehistorioitsija Tuula Karjalainen on koonnut noin 120 teoksen katsauksen kotimaisen taiteen tarinaan 1820-luvulta 1990-luvulle.

”Näyttely on jännittävä näkymä suomalaisen taiteen eri vaiheisiin. Sammon kokoelmaan kuuluu valtavan hienoja teoksia, joista monet ovat olleet esillä vain harvoin, jos koskaan. Nimekkäiltä taiteilijoilta nähdään myös vähemmän tuttuja varhaisvaiheen teoksia”, kuraattori Tuula Karjalainenkertoo.

Sammon kokoelman tavoitteena oli luoda katsaus suomalaisen kuvataiteen kehitykseen ja tuoda taide osaksi asiakkaiden ja henkilöstön arkea. Suurin osa taidehankinnoista tehtiin 1960-luvun jälkeen.

Sammon taidekokoelman tuo suuren yleisön nähtäville Mandatum Life sekä Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva.

blomstedt-juhana-punainen-abstraktio-1969Blomstedt, Juhana – Punainen abstraktio (1969). Sammon kokoelma. Kuva: Rauno Träskelin

Taiteen henki -näyttely on tuore silmäys rakastettujen taiteilijoiden tuotantoon.

schjerfbeck-helene-virkkaava-tytto-1904Schjerfbeck, Helene – Virkkaava tyttö (1904). Sammon kokoelma. Kuva: Rauno Träskelin

Making of SOJ 25.11. – 31.12.2017

Story of Jurva video on ollut yksi juhlavuoden projektin keskeisimmistä osista. Miltä näytti kulissien takana? Näyttelyssä on esillä valokuvia kuvausprosessista ja lokaatioista sekä videolla näkyvää rekvisiittaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaking of Story of Jurva short film | Jurvan Museon Nikkarintupa

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaking of Story of Jurva short film | Jurvan Museon Nikkarintupa

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaking of Story of Jurva short film | Exhibition at Sella